A só a legismertebb ízesítőszer

A magyar konyhában előszeretettel használjuk a sót. Sót teszünk szinte mindenbe. Sokszor akkor is sózunk, ha nem kéne, mert megszoktuk. A kezünk egyszerűen rááll a sótartóra. A napi 3 grammos ajánlás helyett kétszer vagy akár háromszor is több sót fogyasztunk. Magas vérnyomáshoz, szív és vese megbetegedéshez juthatunk, ha így folytatjuk tovább. Napi szinten az otthon főzött ételekből bevitt sótartalom az, ami káros. próbáljuk meg lecsökkenteni a só fogyasztást.

Néhány tipp, hogy ezt miként is tehetjük meg. Ételkészítésnél mindig óvatosan bánjunk a só adagolásával. Kezdetben az is jó, ha a kiszemelt mennyiség felét lazán visszaejtjük a tartóba. Friss és szárított zöldfűszerekkel a só pótolható. A füstölt sonka vagy szalonna elkerülésével máris sokkal kevesebb sót fogunk fogyasztani. Húsvétkor főképpen figyeljünk erre oda, hiszen akkor rengeteg só kerül mindenki asztalára.

Bár a sok só káros lehet, azonban ugyan ez a helyzet a cukorral is. Így ha lehetinkább sós süteményeket válasszunk az édes sütemények helyett. Vásárlások során részesítsük előnybe a friss vagy mirelit zöldségeket. A konzerv zöldségeket hagyjuk a polcokon. A leveskockákat és az ízesítő porokat se használjuk túl sokszor, helyette inkább a főzött zöldségeket helyezzük előtérbe. A szárított zöldségkeverékek akár házilag is nagyon egyszerűen elkészíthetők. Nagyon fontos hogy ezek nem fognak tartalmazni ízfokozókat, amelyek egészségünkre káros hatással vannak.