mandula

A mandula termesztése könnyen megtörténhet

Nagyon sokan szeretik és többféle süteményben felhasználható. A mandula termesztése Magyarország területén a 19. század végén kezdődött meg. A fa kedveli a meleget és a napsütést is, ebből értetődik, hogy elviseli a szárazságot. A mély fekvésű, pangó talajvizes helyeken viszont nem él meg. A meszes talajt is nagyon szereti. Az alakító metszésen és a koronaritkításon kívül nem nagyon igényel ápolást. A termés betakarítása ezzel ellentétben jóval több munkával jár.

Csonthéjas gyümölcse csak késő ősszel érik be, így a begyűjtést megnehezítheti a szeles, esős idő. A mandula termesztése során nem szabad használni magról kelt csemetét. Inkább faiskolából vásároljon nemes fajtájú oltványt, amelynek körülbelül 24 négyzetméteres helyet biztosítson! Ha a telepítés csoportosan történik meg, akkor 6*4 méteres térállás legyen a csemeték között. A trágyázást sem szabad elhanyagolni, hiszen nagy szükség van rá. Ha ezeket az utasításokat helyesen végzi el, akkor a mandula termesztése során nem fordulhat elő komolyabb probléma.