talajkollektor

A talajkollektor pontos működési elve

Szerencsére az emberiség egy nagyobb része már régóta arra törekszik, hogy a rendelkezésünkre álló természetes energiát a saját szolgálatunkba állítva, egy jobb, gazdaságosabb és energiatakarékosabb jövő felé haladjon. A talajkollektor, amit sokan talajhőcserélőként ismernek, a lábunk alatt lévő talaj hőjét gyűjti össze és használja arra, hogy télen a beltéri levegőt felmelegítése, nyáron pedig lehűtse. Ez a fajta energiabarát megközelítés hosszútávon nagyon gazdaságos, arról már nem is beszélve, hogy környezetbarát is.

Gondolhatunk rá úgy, mint egy hatalmas energiatárolóra, ami a Nap fényét és melegét őrzi meg és használja fel a mi javunkra. A talajkollektor üzembe helyezése csak télen és nyáron javasolt, hiszen a köztes időszakokban a talaj hője nem megy át olyan drasztikus változásokon, amit a berendezés érzékelni tudna. Mielőtt vásárlásra adja a fejét, mindenképpen érdemes szakmai tanácsot is kérni, hiszen a szóban forgó talajkollektort a laikusok könnyen összetéveszthetik a geometrikus hőszivattyúval, noha a két szerkezet több lényegi pontban is eltér egymástól. Az energiatakarékosságra való törekvés az egyik legfontosabb feladat, amit az átlagemberek is könnyen megvalósíthatnak, ha tudatosan odafigyelnek a környezetükre.

A sokak által nagy becsben tartott hőcserélős szellőztető rendszer már nem számít újdonságnak a piacon, a hazánkban azonban még csak gyerekcipőben járnak az azzal kapcsolatos egyéni fejlesztések. Sokan sajnos abba a tévhitbe esnek bele, hogy a hővisszanyerős szellőztető rendszer kialakításának érdekében a lakások már meglévő falait le kell bontani, ez a kijelentés azonban nem állja meg a helyét a valóságban. Természetesen az új épületek építésénél a fundamentumnál kezdik a szóban forgó rendszerek bevezetést, viszont a régebbi házak esetében az egyhelyiséges szellőztetők bekötése javasolt, amihez nincs szükség bontásra, csupán némi felújításra. Ha kíváncsi, hogy melyik lenne az Ön esetében a legegyszerűbben kivitelezhető megoldás, keressen minket bizalommal!