Elektromos cigaretta – tényleg egészségesebb a hagyományosnál?

Sokan azért választják az elektromos cigarettát, mert azt gondolják, hogy egészségesebb a hagyományosnál, és ebben igazuk is van. Az elektromos cigarettát azért fejlesztették ki, hogy a dohányzás káros hatásait elkerülve a dohányosok cigarettázhassanak. Az már köztudott, hogy a dohány égésekor keletkező füstben közel 4000 vegyület található, melyek közül 43 rákkeltő. Ezen felül a dohányzás 25 betegség kialakulásában játszhat döntő szerepet, melyek akár életveszélyesek is lehetnek. Az ecigarettával az összes negatív tényező kizárható, amennyiben a nikotinmentes változatról beszélünk.

Az elektromos cigaretta kívülről úgy néz ki, mint egy töltőtoll, de valamivel nehezebb. A kis készülék nem füstöt, hanem gőzt termel, mely megszólalásig hasonlít a cigarettafüstre. Az ecigi akkumulátorral működik, ami porlasztópumpa segítségével az utántölthető folyadékot párává alakítja. Az elektromos cigaretta akkumulátorát hálózatról lehet tölteni, de van USB-s kiegészítő is hozzá. Gyártanak olyan mobil töltőt, tárolót is, ami egy cigarettás dobozra hasonlít. Legnagyobb előnye az e-cigarettának, hogy kíméli a nem dohányzókat, használata során nem jön létre passzív dohányzás, hatásai csak a közvetlen használóit érinti.

A dohányzási szokások kialakulásán túl a nikotin az, ami függőséget okoz. Ilyen szempontból a nikotin tartalmú e-cigaretta is káros, de káros hatása csak a nikotinra korlátozódik. A nikotin a vérárammal az agyba kerülve befolyásolja a központi idegrendszert, és pszichés hatásokkal is bír. A nikotin gyulladást okoz a tüdőben, mely krónikus gyulladássá alakul folyamatos használat esetén. A szövetek nem tudnak megfelelőképp tisztulni, emiatt a nyák felköhögése is nehézkessé válik. A tüdőben olyan folyamat indul be, ami miatt a szervet alkotó szövet megváltozik. Emellett a nikotinnak érösszehúzó hatása van, ezért a test bármely pontján érszűkület alakulhat ki. Végül pedig a mérgező anyag jelentősen öregíti a bőrt is.